"Onze overtuiging van wat we kunnen zou wel eens kunnen bepalen of we opgeven of doorzetten" Mc. Donnigal
Iedere orthopedagoog werkt net weer iets anders, maar allemaal vanuit hetzelfde doel: ieder kind een gezonde en stimulerende omgeving geven zodat het zich optimaal kan ontwikkelen. Mijn naam is Lidy Sibon en ik geloof erin dat iedere situatie verbeterd kan worden wanneer ouders of anderen uit de omgeving vastlopen. Door samen intensief samen te werken en een band op te bouwen met het kind in kwestie, kan ik voor de korte en langere termijn handvatten bieden zodat het kind zich verder kan ontwikkelen.
Een kind in de knel kan onnavolgbaar gedrag laten zien. Dit gedrag staat nooit op zichzelf en is vaak een gevolg van iets. Daarom focus ik me niet alleen op het kind maar ook op de omgeving. Vaak is het onbegrip vanuit de omgeving waardoor een kind gefrustreerd kan raken en zich daardoor negatief gaat gedragen. Om deze cyclus te doorbreken gaan we op zoek naar de trigger en werken we samen aan een oplossing. Wat werkt dan wel! Door iedereen uit de omgeving bij dit proces te betrekken, kunnen we de leefomgeving voor alle betrokkenen verbeteren.
Voordat de begeleiding start, vindt er eerst een kennismakingsgesprek plaats. Dit kan telefonisch, in de praktijkruimte of indien gewenst thuis of op school. In dit gesprek wordt besproken wat de meeste passende begeleiding is en op welke plek het kind zich het prettigst voelt en het meest tot ontwikkeling komt.
Tijdens de begeleidingsperiode is er regelmatig contact met ouders en de school. Tijdens deze contactmomenten wordt besproken of er daadwerkelijk ontwikkelingsstappen gezet worden, of dat de begeleiding aangepast moet worden.
Passende werkvorm voor ieder kind
Als orthopedagoog werk ik met verschillende werkvormen. Afhankelijk van de hulpvraag, interesses, talenten en persoonlijke inbreng van het kind wordt de passende werkvorm gezocht. Tijdens de begeleiding gebruik ik materialen die afkomstig zijn uit diverse wetenschappelijk onderbouwde therapieën. Aangevuld met eigen ontwikkelde materialen als werkvormen die tijdens de begeleiding ontstaan. Enkele voorbeelden zijn:
- Psycho educatie (het kind leert bijvoorbeeld zichzelf beter begrijpen en daardoor beter omgaan met zijn of haar hoogbegaafdheid/hoogsensitiviteit)
- G5-training (positief denken en voelen aan de hand van de stapjes Gebeurtenis, Gedachten, Gevoel, Gedrag en Gevolg)
- Fixie en Growie Mindset training (leren omgaan met falen, uitdagingen aandurven en durven doorzetten)
- Oplossingsgerichte gesprekken (samen met het kind/jongere motivatie en handvatten vinden om te veranderen en oplossingen te vinden voor een hulpvraag)
- Oplossingsgericht spel (Buitengewoon mezelf spel)